Onverwerkte ervaringen kleuren je perspectief, gevoel en handelen. Dat geldt zowel voor positieve als negatieve ervaringen. Om je sportprestaties te optimaliseren is het belangrijk dat je ervaringen verwerkt.
In dit artikel lees je onder meer wat onverwerkte ervaringen zijn, wat het gevolg is van die onverwerkte ervaringen en hoe je ze kunt verwerken.
Inhoud
- Zen en onverwerkte ervaringen: bubbels
- Het gevolg van onverwerkte ervaringen
- Zen en verwerkte ervaringen: puntjes
- De oplossing: meditatie
- Focest voor vrijheid van denken en handelen
Dit artikel in het kort:
- Positieve en negatieve onverwerkte ervaringen kunnen je sportprestaties in de weg zitten
- Onverwerkte ervaringen kunnen zich zowel fysiek als mentaal manifesteren
- Als je twee keer per dag twintig minuten mediteert, zul je ervaringen verwerken
Zen en onverwerkte ervaringen: bubbels
In de zen worden onverwerkte ervaringen ‘bubbels’ genoemd. Bubbels ontstaan als je ervaringen emotioneel onvoldoende hebt verwerkt. De herinnering aan de ervaring gaat gepaard met emoties, zoals boosheid, verdriet of frustratie, maar ook vreugde of enthousiasme.
Bubbels hebben invloed op je denken, gedragingen, lichamelijke reacties, spanningen en gevoelens. Anders gezegd: ze beïnvloeden en vertroebelen je denken, voelen en handelen.
Daardoor kunnen onverwerkte ervaringen je sportprestaties en -beleving in de weg zitten. Dit geldt voor zowel positieve als negatieve onverwerkte ervaringen.
Een voorbeeld hiervan is een transfer. Dit kan enorm positief zijn. Maar als je deze ervaring niet verwerkt en naast je schoenen gaat lopen, of de vele veranderingen (verhuizen, nieuwe groep, nieuwe clubcultuur) niet verwerkt, zal er een dip in je ontwikkeling ontstaan.
Bubbels kunnen dus ontstaan door recente ervaringen. Daarnaast kun je te maken hebben met onverwerkte ervaringen uit je jeugd. Dit kan een blauwdruk worden waar je tegen en mee blijft worstelen tijdens je sportcarrière.
Als je een ervaring verwerkt, dan laat je de emotionele lading aan de herinnering los. Een verwerkte ervaring wordt in de zen een ‘puntje’ genoemd.
Als je minder onverwerkte ervaringen hebt, kun je helderder en verlichter denken, handelen en sporten.
Een zenleraar zei ooit:
‘Hoe meer puntjes hoe wijzer, hoe meer bubbels hoe eigenwijzer.’
Samenvatting: Onverwerkte ervaringen worden ‘bubbels’ genoemd. Deze beïnvloeden je denken, voelen en handelen. Als je de emotionele lading die aan een herinnering zit loslaat, wordt de bubbel een puntje.
Het gevolg van onverwerkte ervaringen
Onverwerkte ervaringen beïnvloeden je op drie gebieden:
- Fysiek
- Mentaal
- Emotioneel
Fysiek
De titel van deze #1 New York Times bestseller vat het mooi samen:
The Body Keeps The Score.
Als je ervaringen niet verwerkt, slaat je lichaam ze op. Hierdoor kun je bijvoorbeeld spanning in je schouders voelen of last krijgen van je onderrug. Als je de ervaring verwerkt, zal je lichaam het loslaten.
Mentaal
Hoe je de wereld om je heen ziet en ervaart, wordt onder andere beïnvloed door bubbels. Dit heeft ook weer directe invloed op je handelen. Heb je een jaar geleden je enkelband gescheurd met een lelijke landing en dat niet verwerkt? Dan kan het zijn dan je kop-duels gaat vermijden of verkrampt als je die beweging weer moet maken.
Daarbij kunnen bubbels kunnen leiden tot belemmerende overtuigingen, zoals:
- Als ik verlies heb ik geen sponsorcontracten meer
- Ik moet de beste zijn, anders stel ik mijn ouders teleur
- Als ik verlies ben ik mijn status kwijt
- Ze fluiten me uit, ik ben niet goed genoeg, ik hoor hier niet thuis
Dit soort overtuigingen kunnen ervoor zorgen dat je stress en onrust ervaart, wat een negatieve impact heeft op je sportprestaties en -ervaring.
Zo kan het ook leiden tot zelfsabotage. Bijvoorbeeld een tennisser die slecht speelt en dit maskeert door alles buiten zichzelf de schuld, zoals de slechte baan en de scheidsrechter. Als de wedstrijd echt niet loopt kan hij zijn rackets kapot slaat en zo gediskwalificeerd worden. Op die manier heb je niet echt verloren, maar je saboteert jezelf zo hard dat je de afleiding van je slechte spel haalt.
Emotioneel
Bubbels beïnvloeden je emoties. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je respectloos bent behandeld door een tegenstander. Als je die ervaring niet verwerkt, kan dat ertoe leiden dat je standaard vijandigheid voelt richting je tegenstanders. Dat slurpt energie, en dat is zonde. Die energie kan je beter gebruiken om de wedstrijd te winnen.
Samenvatting: Bubbels beïnvloeden je op fysiek, mentaal en emotioneel vlak. Hierdoor kunnen ze je sportprestaties en -ervaring in de weg zitten.
Zen en verwerkte ervaringen: puntjes
Goed nieuws: je kunt bubbels verwerken. Ze hoeven je dus niet voor de rest van je leven te beïnvloeden.
Op het moment dat je inziet wat jouw ervaring kleurt, worden die bubbels transparant en daarmee ‘puntjes’. Puntjes zijn verwerkte bubbels.
Puntjes kun je zien als inzichten of feiten zonder emotionele lading. Je kunt er bewust aan werken om die emotionele lading los te laten, maar het komt ook vaak voor dat bubbels puntjes worden via je onderbewuste.
Je geeft je sportcarrière een boost als je van bubbels puntjes maakt. Het geeft je bijvoorbeeld inzicht in je relatie met je sport. Speel je het spel voor jezelf? Of ben je hier gekomen omdat je vader de grootste handbalfan ter wereld is en je steeds in die richting heeft geduwd?
Een ander voorbeeld is de preplay en replay van een wedstijd. Bubbels maken dat je ‘ervaren stress’ eerder komt dan de ‘echte stress’, zoals de tabel hieronder laat zien. Op het moment dat je bubbels transparant worden, doordat je bijvoorbeeld de slechte start van de vorige wedstrijd hebt verwerkt, zul je minder last hebben van ‘ervaren stress’.
Pas wanneer je dit soort processen van je zelf kan inzien, komt je echte potentieel los. En dan is er helemaal niks mis mee om te spelen voor het vermaak van het publiek of voor je ouders.
Sterker nog, op het moment dat je bubbel transparant is geworden, kun je hem gebruiken.
Samenvatting: Als je bubbels verwerkt worden ze ‘puntjes’. Hierbij valt de emotionele lading bij een herinnering weg.