Leer focest meditatie

Zo beïnvloeden onverwerkte ervaringen je sportresultaten

Onverwerkte ervaringen kleuren je perspectief, gevoel en handelen. Dat geldt zowel voor positieve als negatieve ervaringen. Om je sportprestaties te optimaliseren is het belangrijk dat je ervaringen verwerkt. 

 

In dit artikel lees je onder meer wat onverwerkte ervaringen zijn, wat het gevolg is van die onverwerkte ervaringen en hoe je ze kunt verwerken.

 

Inhoud

  • Zen en onverwerkte ervaringen: bubbels
  • Het gevolg van onverwerkte ervaringen
  • Zen en verwerkte ervaringen: puntjes
  • De oplossing: meditatie
  • Focest voor vrijheid van denken en handelen
  •  

Dit artikel in het kort:

  • Positieve en negatieve onverwerkte ervaringen kunnen je sportprestaties in de weg zitten
  • Onverwerkte ervaringen kunnen zich zowel fysiek als mentaal manifesteren
  • Als je twee keer per dag twintig minuten mediteert, zul je ervaringen verwerken

 

Zen en onverwerkte ervaringen: bubbels

In de zen worden onverwerkte ervaringen ‘bubbels’ genoemd. Bubbels ontstaan als je ervaringen emotioneel onvoldoende hebt verwerkt. De herinnering aan de ervaring gaat gepaard met emoties, zoals boosheid, verdriet of frustratie, maar ook vreugde of enthousiasme. 

 

Bubbels hebben invloed op je denken, gedragingen, lichamelijke reacties, spanningen en gevoelens. Anders gezegd: ze beïnvloeden en vertroebelen je denken, voelen en handelen. 

 

Daardoor kunnen onverwerkte ervaringen je sportprestaties en -beleving in de weg zitten. Dit geldt voor zowel positieve als negatieve onverwerkte ervaringen.

 

Een voorbeeld hiervan is een transfer. Dit kan enorm positief zijn. Maar als je deze ervaring niet verwerkt en naast je schoenen gaat lopen, of de vele veranderingen (verhuizen, nieuwe groep, nieuwe clubcultuur) niet verwerkt, zal er een dip in je ontwikkeling ontstaan. 

 

Bubbels kunnen dus ontstaan door recente ervaringen. Daarnaast kun je te maken hebben met onverwerkte ervaringen uit je jeugd. Dit kan een blauwdruk worden waar je tegen en mee blijft worstelen tijdens je sportcarrière. 

 

Als je een ervaring verwerkt, dan laat je de emotionele lading aan de herinnering los. Een verwerkte ervaring wordt in de zen een ‘puntje’ genoemd.

 

Als je minder onverwerkte ervaringen hebt, kun je helderder en verlichter denken, handelen en sporten.

 

Een zenleraar zei ooit:

 

‘Hoe meer puntjes hoe wijzer, hoe meer bubbels hoe eigenwijzer.’

 

Samenvatting: Onverwerkte ervaringen worden ‘bubbels’ genoemd. Deze beïnvloeden je denken, voelen en handelen. Als je de emotionele lading die aan een herinnering zit loslaat, wordt de bubbel een puntje. 

 

 

 

Het gevolg van onverwerkte ervaringen

Onverwerkte ervaringen beïnvloeden je op drie gebieden:

  • Fysiek
  • Mentaal
  • Emotioneel

 

Fysiek

De titel van deze #1 New York Times bestseller vat het mooi samen: 

The Body Keeps The Score.

Als je ervaringen niet verwerkt, slaat je lichaam ze op. Hierdoor kun je bijvoorbeeld spanning in je schouders voelen of last krijgen van je onderrug. Als je de ervaring verwerkt, zal je lichaam het loslaten.

 

Mentaal

Hoe je de wereld om je heen ziet en ervaart, wordt onder andere beïnvloed door bubbels. Dit heeft ook weer directe invloed op je handelen. Heb je een jaar geleden je enkelband gescheurd met een lelijke landing en dat niet verwerkt? Dan kan het zijn dan je kop-duels gaat vermijden of verkrampt als je die beweging weer moet maken.

 

Daarbij kunnen bubbels kunnen leiden tot belemmerende overtuigingen, zoals:

  • Als ik verlies heb ik geen sponsorcontracten meer
  • Ik moet de beste zijn, anders stel ik mijn ouders teleur
  • Als ik verlies ben ik mijn status kwijt
  • Ze fluiten me uit, ik ben niet goed genoeg, ik hoor hier niet thuis

 

Dit soort overtuigingen kunnen ervoor zorgen dat je stress en onrust ervaart, wat een negatieve impact heeft op je sportprestaties en -ervaring.

 

Zo kan het ook leiden tot zelfsabotage. Bijvoorbeeld een tennisser die slecht speelt en dit maskeert door alles buiten zichzelf de schuld, zoals de slechte baan en de scheidsrechter. Als de wedstrijd echt niet loopt kan hij zijn rackets kapot slaat en zo gediskwalificeerd worden. Op die manier heb je niet echt verloren, maar je saboteert jezelf zo hard dat je de afleiding van je slechte spel haalt.

 

Emotioneel

Bubbels beïnvloeden je emoties. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je respectloos bent behandeld door een tegenstander. Als je die ervaring niet verwerkt, kan dat ertoe leiden dat je standaard vijandigheid voelt richting je tegenstanders. Dat slurpt energie, en dat is zonde. Die energie kan je beter gebruiken om de wedstrijd te winnen. 

 

Samenvatting: Bubbels beïnvloeden je op fysiek, mentaal en emotioneel vlak. Hierdoor kunnen ze je sportprestaties en -ervaring in de weg zitten. 

 

 

Zen en verwerkte ervaringen: puntjes 

Goed nieuws: je kunt bubbels verwerken. Ze hoeven je dus niet voor de rest van je leven te beïnvloeden. 

 

Op het moment dat je inziet wat jouw ervaring kleurt, worden die bubbels transparant en daarmee ‘puntjes’. Puntjes zijn verwerkte bubbels. 

 

Puntjes kun je zien als inzichten of feiten zonder emotionele lading. Je kunt er bewust aan werken om die emotionele lading los te laten, maar het komt ook vaak voor dat bubbels puntjes worden via je onderbewuste.

 

Je geeft je sportcarrière een boost als je van bubbels puntjes maakt. Het geeft je bijvoorbeeld inzicht in je relatie met je sport. Speel je het spel voor jezelf? Of ben je hier gekomen omdat je vader de grootste handbalfan ter wereld is en je steeds in die richting heeft geduwd? 

 

Een ander voorbeeld is de preplay en replay van een wedstijd. Bubbels maken dat je ‘ervaren stress’ eerder komt dan de ‘echte stress’, zoals de tabel hieronder laat zien. Op het moment dat je bubbels transparant worden, doordat je bijvoorbeeld de slechte start van de vorige wedstrijd hebt verwerkt, zul je minder last hebben van ‘ervaren stress’.

 

 

Pas wanneer je dit soort processen van je zelf kan inzien, komt je echte potentieel los. En dan is er helemaal niks mis mee om te spelen voor het vermaak van het publiek of voor je ouders.

 

Sterker nog, op het moment dat je bubbel transparant is geworden, kun je hem gebruiken. 

 

Samenvatting: Als je bubbels verwerkt worden ze ‘puntjes’. Hierbij valt de emotionele lading bij een herinnering weg. 

De oplossing: meditatie

Zoals Helen Keller zei:

‘Hoewel de wereld vol lijden is, is zij ook vol van de overwinning ervan.’

Meditatie helpt je om ervaringen te verwerken.

 

Bij het verwerken van ervaringen denk je misschien aan op een bank liggen bij een therapeut en eindeloos over je ‘probleem’ praten. Bij meditatie gaat het juist andersom.

 

Tijdens het mediteren focus je je op je ademhaling. Juist hierdoor komen er allerlei gedachten in je op. Bijvoorbeeld een herinnering aan de rij bij de kassa die middag of aan een ruzie met je moeder van jaren geleden.

 

Dat is de paradox van mediteren: doordat je je aandacht bij je ademhaling probeert te houden, komen er juist gedachten en bubbels (onverwerkte ervaringen) uit je onderbewuste naar boven.

 

Als die gedachten omhoog komen als je niet op de meditatiemat zit, ga je er vaak mee aan de haal. Je blijft het verhaal herhalen, voelt weer hetzelfde verdriet of dezelfde boosheid, piekert over wat je anders had moeten doen, enzovoorts. Hierdoor krijgt de bubbel juist meer lading.

 

Als een bubbel tijdens het mediteren omhoog komt, doe je er niets mee. Je kijkt er even naar, zonder oordeel, en gaat dan weer terug naar je ademhaling. Op deze manier zullen de bubbels hun emotionele lading verliezen, minder energie vragen en je minder beïnvloeden.

 

Op die manier ben je bewust je bubbels aan het verwerken. Ondertussen zal dat proces ook onbewust tijdens het mediteren plaatsvinden.

 

Het gebeurt vaak dat een bubbel een puntje wordt, zonder dat je het doorhebt en zonder dat je er actief mee bezig bent. Zo merkte een zenleraar met extreme hondenangst (de bubbel) tijdens een wandeling ineens op dat hij rustig langs een groep honden liep. Die bubbel was onbewust een puntje geworden.

 

Door te mediteren verwerk je dus bewust en onbewust je bubbels.

 

Wat je merkt als je bubbels aan het verwerken bent:

  • Je hebt meer vertrouwen
  • Je richt je aandacht op de factoren die je kan controleren
  • Een aanval is niet persoonlijk meer
  • Je herstelt je belemmerende patronen
  • Je wordt effectiever (minder reactief) in je gedrag

 

Deze voordelen zorgen ervoor dat je zuiverder in je sport staat. Een mooi voorbeeld daarvan is de ervaring van Richard Krajicek. Hij las vlak voordat hij Wimbledon won vier keer het zenboek Niets Bijzonders. Dit hielp hem om een misslag snel los te laten en zich meteen weer volledig op de volgende bal te concentreren.

 

Meer weten over de positieve effecten van meditatie op je sportprestaties?

 

                                                        Download de gratis whitepaper.

 

Let op: Iedereen heeft bubbels, daar kan meditatie je bij helpen. Zoek voor het verwerken van trauma’s professionele hulp.

 

 

Samenvatting: Door te mediteren verwerk je bubbels. Dit gebeurt zowel bewust als onbewust.

Focest voor vrijheid van denken en handelen

Bubbels vertroebelen je handelen, je denken en je ervaring van wat er gaande is.

Als atleet kun je niet tot je volledige potentieel komen, als je gehinderd wordt door bubbels.

Zoals je in dit artikel hebt gelezen kunnen bubbels ’transparant’ worden. Dan zijn het puntjes.

Zolang bubbels niet transparant zijn, zijn ze soms moeilijk te herkennen. Het is lastig om zelf te zien, voelen en ervaren wat een bubbel is en wat jouw aard is.

Daarom besteden we tijdens een traject bij focest tijd aan je bubbels. Door te mediteren zullen ze transparant worden. Omdat dat proces onze specialiteit is, bieden we begeleiding en coaching.

Benieuwd hoe focest je kan helpen je sportprestaties te verbeteren?

Plan vrijblijvend een gesprek in.

 

Samenvatting

Onverwerkte ervaringen vertroebelen je denken, voelen en handelen. Dat geldt voor positieve en negatieve ervaringen. Deze onverwerkte ervaringen worden in de zen ‘bubbels’ genoemd.

In het geval van een bubbel zit er nog een emotionele lading aan een herinnering.

Bubbels kunnen je sportprestaties en -ervaring in de weg staan. Daarom is het belangrijk om van deze bubbels ‘puntjes’ te maken.

Als een ervaring een puntje is geworden, heb je de emotionele lading die aan de herinneringen hing losgelaten en zal deze je niet meer beïnvloeden.

Met meditatie transformeer je bubbels in puntjes. Om dit proces te optimaliseren kun je samenwerken met een coach. Die kan je helpen om inzicht te krijgen in je bubbels.

Vul hier onder in:

Naam(Vereist)